7491 Sayılı Kanunla Yapılan Vergisel Düzenlemeler:

153

– 6183 sayılı AATUH Kanunun geçici 8’inci maddesinde yer alan, amme (vergi) borçlusunun borcuna karşılık olarak sahip olduğu taşınmazı verebilmesi uygulamasının süresi, 31.12.2028 tarihine kadar uzatılmıştır.

– 6183 sayılı Kanunun 78’inci maddesinde yapılan düzenleme ile haciz zaptlarının elektronik ortamda düzenlenmesine imkan sağlanmıştır.

– 6802 sayılı Gider Vergileri Kanununun 29 uncu maddesinde yapılan düzenleme ile konut kredilerinde uygulanan BSMV istisnası, sadece ilk konut ediniminde kullanılacak kredilerle sınırlandırılmış olup birden sonraki konut iktisaplarında BSMV istisnası uygulanmayacaktır.

-193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun (20/B) maddesinde yapılan değişiklikle, internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden elde edilen kazanç istisnasının kapsamı genişletilmiş ve bu ortamlarda verilen bireysel kurs, eğitim, veri işleme ve geliştirme, ürün tanıtımı gibi videoların yayınlanması suretlerle elde edilen kazançlar gelir vergisi istisnası kapsamına alınıştır.

– 193 sayılı Kanunda yapılan düzenleme ile gerçek kişilerin, ortağı olduğu yurt dışı iştiraklerinden elde ettikleri kar payları; yurt dışı iştirakin ödenmiş sermayesinin en az %50’sine sahip olunması ve kâr payının elde edildiği takvim yılına ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar Türkiye’ye transfer edilmesi şartıyla gelir vergisinden istisna edilmiştir.

– Gelir Vergi Kanununda yer alan ve kurumlar vergisi mükelleflerinin de yararlanabildiği ihracat, yurt dışı taşımacılık, inşaat işlerinde binde 5 götürü gider indirimi uygulaması kaldırılmıştır.

– Gelir Vergisi Kanununun (89/1-13) ve Kurumlar Vergisi Kanununun (10/1-ğ) maddelerinde yapılacak değişiklikle; Türkiye’den yurtdışı mukimi kişi ve kurumlara verilen belirli hizmetlerden elde edilen kazançlara ( % 80) indirim uygulanabilmesi için, ‘kazancın tamamının’ elde edildiği hesap dönemine ilişkin gelir / kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar Türkiye’ye transfer edilmesi şartı getirilmiştir.

– Gelir Vergisi Kanununun ‘vergi tevkifatı’ başlıklı 94’üncü maddesindeki tevkifat kapsam ve oranlarının değiştirilebilmesi hususunda Cumhurbaşkanına yetki verilmiştir.

– Gelir Vergisi Kanununun geçici 67’nci maddesindeki kesinti oranlarının değiştirilebilmesi hususunda Cumhurbaşkanına yetki verilmiştir.

– Gelir Vergisi Kanununun geçici 72’nci maddesindeki sporculara yapılan ücret ve ücret sayılan ödemelerden yapılan sabit gelir vergisi stopajı uygulamasında süre 31.12.2028 tarihine uzatılmıştır.

– Gelir Vergisi Kanununun geçici 76’ncı maddesindeki, Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu kapsamında düzenlenen ürün senetlerinin elden çıkarılmasından doğan kazançlara istisna uygulamasının süresi 31.12.2028 tarihine uzatılmıştır.

– Gelir İdaresi Başkanlığı sistemlerinde yer alan bilgilerin; genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri dışındaki kamu kurum ve kuruluşları ve tüzel kişilerle paylaşılması karşılığında katılma payı alınabilmesine ilişkin olarak; 213 sayılı VUK’un 413’üncü maddesinden sonra gelmek üzere ‘katılma payı’ başlıklı mükerrer madde 413 eklenmiştir.

– 213 sayılı VUK’un geçici 30’uncu maddesinde yer alan hızlandırılmış amortisman uygulamasının süresi 31.12.2024 tarihine uzatılmıştır.

– 213 sayılı VUK’un geçici 33’üncü maddesinde yapılan düzenleme ile bankalar, Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu kapsamındaki şirketler, ödeme ve elektronik para kuruluşları, yetkili döviz müesseseleri, varlık yönetim şirketleri, sermaye piyasası kurumları ile sigorta ve reasürans şirketleri ve emeklilik şirketleri tarafından geçici vergi dönemleri de dahil olmak üzere 2024 ve 2025 hesap dönemlerinde yapılacak enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan kâr/zarar farkının, kazancın tespitinde dikkate alınmayacağı hüküm altına alınmıştır.

– 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 29’uncu maddesinin (1) numaralı fıkrasına: “Vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanlar tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilerek ödenen katma değer vergisi olarak eklenen ‘ç’ bendi ile; sorumlular tarafından yapılan KDV tevkifatının indirim konusu yapılabilmesi için bu tevkifat tutarının ödenmesi gerektiği şartı getirilmiştir.

– KDV indirim ve iadeleriyle ilgili olarak Cumhurbaşkanının yetkileri genişletilmiştir.

– 3065 sayılı Kanunda yapılan düzenlemelerle, vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanlar için KDV beyannamesinin, vergilendirme dönemini takip eden ayın 21’inci günü akşamına kadar verilmesi; beyan edilen verginin ise beyannamenin verildiği ayın 23’üncü günü akşamına kadar ödenmesi gerektiği hüküm altına alınmıştır.

– 3065 sayılı Kanunun geçici 29, geçici 32 ve geçici 33’üncü maddelerinde yer alan teşvik / iade uygulamalarının 31.12.2023 tarihi itibariyle sona erecek olan süreleri 31.12.2028 tarihine uzatılmıştır.

– 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun (5/1-b) maddesinde yapılan düzenleme ile kurumların yurt dışı iştiraklerinden elde ettikleri kar payları; yurt dışı iştirakin ödenmiş sermayesinin en az %50’sine sahip olunması ve kâr payının elde edildiği takvim yılına ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar Türkiye’ye transfer edilmesi şartıyla, maddede yer alan diğer şartlar aranmaksızın, kurumlar vergisinden istisna edilmiştir.

Comments are closed.