Kurumlar Vergisi Mükellefleri Tarafından, Ortağı Olunan Adi Ortaklığa Verilen Paralar Üzerinden Adat Yapılır Mı?

145

5520 sayılı KVK’nın 13’üncü maddesinde kurumların veya ortaklarının ilgili bulunduğu gerçek kişi veya kurumlar ilişkili kişi olarak belirlenmiş olup; 1 seri Nolu TFYÖKD Hakkında Genel Tebliğin ‘ilişkili kişi’ başlıklı 3’üncü maddesinde ‘gerçek kişi’ ifadesinin, Gelir Vergisi Kanununun uygulanmasında gerçek kişi olarak kabul edilip vergiye tabi tutulan şahıslar ile şahıs şirketleri ya da adi ortaklıkları kapsadığı belirtilmiştir.

Örneğin, (ABC) Adi Ortaklığının ortağı olan gerçek kişi (A), aynı zamanda (D) Ltd. Şti.’de de ortaklık payına sahiptir. Bu durumda, (ABC) Adi Ortaklığı ve (D) Ltd. Şti. ilişkili kişidir. Peki bu durumda, (ABC) Adi Ortaklığı ile (D) Ltd. Şti. arasındaki para alışverişinde transfer fiyatlandırması ve örtülü sermaye hükümleri uygulanacak mıdır?

Görüleceği üzere Tebliğ hükümlerine göre ‘şirket ile ortağı bulunduğu adi ortaklık’ ilişkili kişi kapsamındadır ve aralarında yaptıkları alım, satım, imalat ve inşaat işlemleri, kiralama ve kiraya verme işlemleri, ödünç para alınması ve verilmesi, ikramiye, ücret ve benzeri ödemeleri gerektiren işlemler üzerinden tespit edilen fiyat veya bedelin emsallere uygun olması gerekir. Emsallere uygunluk ilkesine aykırı olarak tespit edilen bedel veya fiyat üzerinden yapılan işlemlerden elde edilen kazanç ise tamamen veya kısmen transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü olarak dağıtılmış sayılır.

Mezkur Tebliğde her ne kadar adi ortaklıkların, transfer fiyatlandırması yönünden ilişkili kişi olarak değerlendirilmesi gerektiği belirtilse de; konu ile ilgili olarak İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığınca verilen 14.08.2020 tarihli ve 62030549-125[13-2017/23]-598231 sayılı özelge şu şekildedir.: “…

Dolayısıyla, “… Gelir Paylaşımı İşi”ni gerçekleştirmek üzere kurulan adi ortaklığın, finansman ihtiyacını karşılamak üzere ortaklardan hisseleri oranında borç alması veya ortaklara hisseleri oranında borç vermesi halinde, bu işlem transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı kapsamında değerlendirilmeyecek ve faiz hesaplanması söz konusu olmayacaktır. Ancak, ortakların hisseleri oranından farklı olarak borç alınması veya borç verilmesi halinde, söz konusu işlemler transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı kapsamında değerlendirilecek olup ortaklardan alınan ve ortaklara verilen tutarlar için emsallere uygun bir faiz oranının hesaplanması gerekmektedir. Emsallere uygun faiz oranının KVK’nın 13’üncü madde hükmü ile 1 Seri No.lu TFYÖKDH Genel Tebliğde yapılan açıklamalara göre belirleneceği tabiidir.”

Yukarıda yer verilen özelgede açık bir şekilde belirtildiği üzere, adi ortaklığın finansman ihtiyacını karşılamak üzere ortaklardan hisseleri oranında borç alması veya ortaklara hisseleri oranında borç vermesi halinde, bu işlem transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı kapsamında değerlendirilmeyeceği ve faiz hesaplanmayacağı İdare tarafından belirtilmiştir.

Comments are closed.